Feedback

Feedback

Sfaturi pentru intretinerea apei din piscine

In general, atat utilizatorii, cat si factorii de mediu (vantul, ploaia) aduc in apa piscinelor microorganisme si agenti contaminanti, care dauneaza omului si deterioreaza echipamentele piscinei. Odata cu trecerea timpului, au fost puse la punct sisteme simple, dar eficiente, de filtrare care, in combinatie cu produsele pentru tratarea apei, mentin apa curata si limpede.

intretinere piscine

Filtrarea apei contribuie la eliminarea unei mase mari din murdaria din bazin, iar bacteriile, algele si virusii se pot preveni prin tratamente chimice. De aceea se recomanda procurarea si utilizarea echipamentelor si substantelor necesare. Ele sunt menite sa va scuteasca pe dumneavoastra de eforturi suplimentare in ceea ce priveste curatarea piscinei si de neplaceri in ceea ce priveste sanatatea.

intretinere piscine

Filtrul retine particulele de murdarie din apa, pastrand-o curata si limpede. Este foarte important ca filtrul pe care il aveti in dotare sa fie intr-o stare perfecta de functionare si apa din piscina dumneavoastra sa fie filtrata cel putin o data pe zi.

Filtrul cu nisip realizeaza o filtrare de tip mecanic a apei si este destinat curatarii apei din piscine de particulele aflate in suspensie. Pe scurt apa este presata prin patul de nisip care retine toate impuritatile.

Tratarea apei Inainte de a incepe tratamentul apei va trebui sa cunoasteti capacitatea piscinei dumneavoastra. Astfel, veti putea calcula cu exactitate dozele de substante chimice necesare tratarii apei.

intretinere piscine

Determinarea volumului (m3 apa) se face astfel:

  • pentru piscine dreptunghiulare: lungimea x latimea x adancimea medie;
  • pentru piscine ovale: lungimea x latimea x adancimea medie x 0,8
  • pentru piscine rotunde: aprox. lungimea x latimea x adancimea medie x 0,8

Dezinfectia apei

De multe ori, chiar daca apa din piscina este curata si transparenta, poate contine bacterii si virusi care transmit boli si infectii. Din acest motiv ea trebuie dezinfectata, pentru a elimina posibilele microorganisme prezente.

intretinere piscine

Atunci cand clorul este adaugat in apa piscinei, o parte va fi folosit pentru a distruge agentii contaminanti prezenti. Partea de clor ramasa in apa va actiona asupra noilor agenti contaminanti adusi de vant sau utilizatori. Pentru a asigura o dezinfectie corecta a piscinei, nivelul clorului reziduai liber trebuie sa se incadreze intre 0,5 si 1,5 ppm (parti pe milion). Consumul de clor variaza in functie de temperatura, razele solare, numarul de utilizatori ai piscinei si poluare.

Din acest motiv este necesara analiza zilnica a nivelului clorului, cu ajutorul instrumentelor de testare a clorului si pH-ului.

Prevenirea algelor - algele sunt organisme unicelulare care se pot dezvolta rapid in apa, in special cand temperatura este ridicata. Sporii algelor sunt introdusi in apa de catre factorii de mediu (vant sau ploaie). De aceea, pentru a preveni producerea lor, pe langa substantele dezinfectante mai trebuie adaugate in apa si produse antialge.

intretinere piscine

Pentru a avea o apa limpede si cristalina si totodata dezinfectata, se recomanda aplicarea urmatorului tratament:

Tratamentul initial: Aplicati o clorinare puternica cu diclor granulat sau clor cu actiune rapida sub forma de tablete; proportionati produsul direct in apa din piscina sau prin skimmere, va trebui sa completati clorinarea cu o substanta antialge.

Tratamentui de intretinere: Clorinarea va fi completata cu tablete de clor care se pun intr-un skimmer, dozator sau dispersor, astfel incat clorinarea reziduala are loc 24 de ore din 24, fara a fi necesar ca dumneavoastra sa introduceti clor in fiecare zi. Veti introduce o tableta noua doar cand mai este 10% din cea veche (aproximativ 1 tableta pe saptamana)

Actiunea de dezinfectare va trebui completata o data pe saptamana cu o substanta antialge, distribuita direct in apa.

intretinere piscine

PH-ul este un factor foarte important si are o mare influenta asupra actiunii de dezinfectare a clorului, asupra confortului utilizatorilor si asupra starii echipamentelor piscinei. Nivelul pH-ului din piscina trebuie mentinut intre 7.0 si 7.6. Abaterile de la aceste limite influenteaza ochii si pielea inotatorilor.

  • cand nivelul pH-ului depaseste cota de 7.6, dezinfectantii isi pierd proprietatile si creste incarcatura de mizerie in filtre.
  • cand nivelul pH-ului este sub 7,0 poate aparea procesul de coroziune pe partile din metal ale echipamentelor piscinei si iritarea ochilor utilizatorilor.

Pentru a mentine nivelul pH-ului intre cele doua valori indicate, este necesar sa faceti zilnic un test de verificare a nivelului pH-ului si clorului. Daca valoarea este mai mare de 7.6 trebuie adaugata substanta pentru reducerea acestei vatori (pH-negativ), iar daca valoarea nivelului pH-ului se situeaza sub 7.0 trebuie adaugata o substanta de ridicare a valorii nivelului de pH, adica pH pozitiv.

intretinere piscine

Utilizarea testerului pentru nivelul de clor si pH al apei din piscine - umpleti testerul cu apa din piscina pana la nivelul de 10 ml.

Pastrati testerul ferit de soare si de cadura, altfel culorile sale se vor modifica si nu va mai putea fi utilizat corect. Testerul poate fi utilizat cu tablete sau picaturi.

Dozarea substantelor se face conform instructiunilor primite cu testerul sau conform celor de mai jos.

  • daca nivelul pH-ului este prea mare, adaugati pH minus, cate 1,5 dl odata, pana cand obtineti valoarea corecta.
  • daca nivelul pH-ului este prea mic, adaugati pH plus, cate 1,5 dl odata, pana cand obtineti valoarea corecta.
  • daca nivelul clorului este prea mare nu trebuie sa faceti nimic, clorul se va evapora;
  • daca nivelul clorului este prea mic, introduceti clor in cantitati mici pana cand obtineti valoarea corecta.

intretinere piscine

Recomandari la introducerea substantelor chimice in apa piscinei:

  • nu amestecati niciodata chimicalele in acelasi recipient, exista riscu! formarii de gaze nocive. Asteptati cca. 15 minute dupa fiecare operatiune de introducere a chimicalelor;
  • aduceti intotdeauna chimicalele in forma lichida inainte de a le introduce in piscina (daca veti introduce, de exemplu, clor granutat direct in bazin, se poate modifica culoarea linerului);
  • introduceti chimicalele in fata duzei de introducere a apei, astfel se vor dispersa mai repede;
  • introduceti clorul numai dupa apusul soarelui, deoarece razele solare ii diminueaza eficacitatea.