Feedback

Pe o scara de la 0 la 10, cat de probabil este sa recomanzi
site-ul dedeman.ro unui membru al familiei, prieten sau coleg?

 • 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Dedeman
Toate Departamentele

Transplantarea plantelor de apartament

Transplantarea este un proces delicat, dar indispensabil, care ar putea afecta orice planta, oricat de viguroasa ar fi. Trebuie sa alegeti timpul cel mai potrivit si sa stiti cum sa manevrati coletul de radacini pentru a afecta cat mai putin dezvoltarea ulterioara a plantei. Regasiti aici cateva sfaturi care va vor ajuta atunc cand doriti sa transplantati o floare.

Primul pas este sa stiti momentul cand trebuie transplantata floarea, iar pentru aceasta planta va arata cateva semne care sunt:

 • pamantul din ghiveci se usuca foarte repede sau s-a degradat;
 • radacinile sunt inghesuite sau ies prin gaurile de scurgere a ghiveciului;
 • din momentul in care a fost turnata, dureaza mult pana cand apa se infiltreaza in pamant;
 • pamantul se ridica din cauza radacinilor.

Cel mai potrivit moment pentru a schimba ghiveciul, in cazul multor specii de plante, este in perioada de crestere, primavara sau vara.

Materiale necesare transplantarii:

Scoateti planta din ghiveci - daca radacinile s-au dezvoltat mult, udati bine pamantul din ghiveci inainte de a scoate planta.

O planta care are nevoie de transplantare va iesi din ghiveci foarte usor. Daca o mare parte din pamant cade liber de langa radacini, atunci nu e nevoie sa schimbati ghiveciul. Daca scoateti din ghiveci o masa de radacini incalcite cu pamant, care are forma ghiveciului, atunci cu siguranta planta are nevoie de un vas mai mare.

Taiati din ghemul de radacini - radacinile trebuie sa fie albe, sau cel putin deschise la culoare. Cele negre, de culoare inchisa sau cele urat mirositoare sunt semnul unei probleme grave, cum ar fi infestarea cu o ciuperca.

Pentru a favoriza absorbtia optima a nutrientilor, taiati radacinile si rasfirati-le, inainte de a planta floarea in alt ghiveci. Radacinile fortate sa se dezvolte intr-un spatiu restrans nu asimileaza eficient substante nutritive.

Folositi un cutit sau o foarfeca de taiat, speciala pentru gradina si inlaturati chiar si o treime din radacina (partea de jos), daca este nevoie. De asemenea, faceti si taieturi verticale, pana la 1/3 din inaltimea bulgarelui de radacini

Aveti grija ca foarfeca pe care o folositi sa fie dezinfectata, sa nu transmiteti vreo boala de la alte plante la care ati mai folosit-o.

Pregatirea ghiveciului - dimensiunea potrivita a ghiveciului nou depinde de planta si de ritmul in care aceasta se dezvolta, de cat de bine creste in conditiile pe care i le oferiti si de cat de mult vreti sa o lasati sa creasca. Cel mai sigur este sa alegeti un ghiveci putin mai mare decat cel precedent.

Pentru ca pamantul sa nu cada prin gaura de scurgere a apei, puteti acoperi fundul ghiveciului cu un servetel mai gros de hartie, un filtru de cafea de hartie sau o bucata de tifon, sau puteti aseza pe fundul ghiveciului un strat de pietricele.

Asezati planta in noul ghiveci - turnati in noul ghiveci un strat de cativa centimetri de pamant umed si tasati-l usor, apoi pozitionati planta in centru. Important este ca ghemul de radacini sa fie cam la 2-3 cm sub buza ghiveciului. Daca planta este asezata mai jos, ridicati-o usor si mai adaugati pamant; daca este mai sus, atunci mai luati din pamant.

Adaugati pamant umed - odata ce ati asezat planta cum trebuie, puteti incepe sa adaugati pamant in jurul ei, pe langa marginea ghiveciului. Ghiveciul se umple cu pamant, se uda pentru a se tasa, dupa care se completeaza. Aveti grija sa lasati destul spatiu pana la marginea de sus a ghiveciului pentru ca apa sa nu curga in afara.

Nu uitati ca, dupa transplantare, orice planta are nevoie de un repaus si trebuie tinuta intr-un loc luminat, dar totusi departe de soarele direct.

Radacinile au nevoie de timp pentru a se acomoda in noul substrat si pentru a incepe sa absoarba apa si nutrientii esentiali. Pastrati pamantul usor umed pana cand planta redevine vioaie.

A fost folositoare informatia?
Distribuie:

Aboneaza-te la newsletter-ul Dedeman si bucura-te de promotii saptamanale