Feedback

Feedback

Tunderea gazonului

Tunderea este cea mai importanta lucrare de intretinere pentru obtinerea unui gazon frumos, caci ea obliga fiecare tufa de graminee sa creasca orizontal si sa se intinda pentru a forma, impreuna cu cele din jur, o pasla densa si groasa. Aceasta da peluzei aspectul ingrijit de „covor de verdeata" scurt si moale.

Repetati tunderea din martie pana la sfarsitul lui octombrie, in functie de cat de des o cere cresterea ierbii. Frecventa tunderii normale este de aproximativ o data pe saptamana in perioada de vegetatie cea mai activa, care se intinde din aprilie pana in iunie.

gazon tuns

Un cosit corect nu trebuie sa inlature mai mult de o treime pana la jumatate din inaltimea totala a ierbii, adica aceasta trebuie taiata cand atinge 6-8 cm pentru a fi adusa la aproximativ 4 cm dupa operatiune.

Evitati sa taiati iarba cand a fost udata de ploaie sau de roua, masina de tuns riscand sa se "inece" si sa faca o lucrare neuniforma.

Alegerea masinii potrivite este foarte importanta, totodata pentru calitatea lucrarii cat si pentru comoditatea executiei.

masina tuns gazonul

Masinile de tuns manuale clasice sunt potrivite pentru intretinerea suprafetelor mici, iar daca intinderea o justifica, se recomanda o masina de tuns cu motor, care va va permite sa lucrati repede si fara efort.

Exista mai multe sisteme, dar cel mai des folosit este cel numit „cu lama rotativa", in care sectionarea ierbii se face cu o lama care se invarte la viteza mare paralel cu solul. Masinile concepute pe acest principiu pot fi actionate de un motor pe benzina in 2 sau 4 timpi sau de un motor electric.

Masinile de tuns gazonul de calitate sunt de altfel intotdeauna echipate cu un sac colector, evitandu-se strangerea manuala a resturilor.

Realizati tunderea in benzi paralele astfel incat acestea sa fie tunse alternativ in directia opusa.